вівторок, 15 лютого 2011 р.

НАС ЗНОВУ ХОЧУТЬ ВІДДАТИ В ОСВІТУ !


РАДА директорів ПСМНЗ Львівщини - ПІДТРИМУЄ

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ УКРАЇНИ

РАДА ДИРЕКТОРІВ ПОЧАТКОВИХ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ МИСТЕЦЬКИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

(ШКІЛ ЕСТЕТИЧНОГО ВИХОВАННЯ) УКРАЇНИ

ПРЕЗИДІЯ

04208, м. Київ – 208, проспект Г.Гонгадзе, 9 “А” тел.. (044) 433-25-00, 433-27-00

1 лютого 2011 01-11/ПУ

Президенту України,

Голові

Громадської гуманітарної ради

В.Ф.Януковичу

Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

Декларацією цілей та завдань бюджету на 2011 рік (бюджетною декларацією), схваленою постановою Кабінету Міністрів України від 19 травня 2010 року № 315, передбачається поступова передача навчальних закладів до сфери управління МОН.

До сьогодні початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання) України - початкова ланка професійної мистецької освіти - підпорядковані Міністерству культури України. Багато десятиліть шліфувалася система підготовки фахівців у навчальних закладах сфери культури. Безперервність і наступність мистецької освіти здійснювалася від школи естетичного виховання через базову вищу освіту (коледж, інститут) до повної вищої освіти - Національних академій і Університетів. Після закінчення спеціалізованих навчальних закладів випускники поповнювали мистецькі творчі колективи, і всім цим господарством успішно керувало Міністерство культури України.

За час незалежності України було декілька спроб та намагань перепідпорядкувати навчальні заклади системи Мінкультури, але завжди перемагав здоровий глузд. Ще 8 квітня 2000 року, за результатами Всеукраїнських зборів працівників культури, Президентом України Л.Д.Кучмою було видано доручення за № 1-14/376, у якому (з терміном «постійно») було зазначено: «Не допустити передачі мережі навчальних закладів культури і мистецтв, підпорядкованих Міністерству культури у підпорядкування Міністерству освіти». Ще одна спроба перепідпорядкування відбулася за часів Міністра освіти С.М.Ніколаєнка. І перша і друга спроби, слава Богу, закінчилися тим, що всі навчальні мистецькі заклади залишилися у підпорядкуванні Міністерства культури України.

Справа в тому, що мистецькі навчальні заклади мають свою, притаманну тільки їм специфіку роботи, і управляти їхньою діяльністю мають фахівці, підготовлені саме в мистецьких навчальних закладах сфери культури.

Нам стало відомо, що найближчими днями під Вашим Головуванням має відбутися засідання Громадської гуманітарної ради, на якій, можливо, і буде розглядатися питання перепідпорядкування навчальних закладів системи Мінкультури.

Вельмишановний Вікторе Федоровичу! Педагогічні колективи шкіл естетичного виховання, викладачі вищих навчальних закладів І-ІІ та ІІІ-IV рівнів акредитації, батьки учнів шкіл естетичного виховання, учні та студенти вищих навчальних закладів звертаються до Вас з проханням не допустити руйнації налагодженої десятиріччями системи мистецької освіти, залишивши всі без винятку мистецькі навчальні заклади під орудою Міністерства культури України. Ця позиція задекларована і нещодавно прийнятим та підписаним Вами Законом України про культуру, у якому передбачено створення базової мережі закладів культури, закладів освіти сфери культури та соціальні гарантії педагогічним працівникам закладів освіти сфери культури.

Сподіваємося на розуміння і підтримку.

З повагою,

Голова Президії О.Г.Шаліт

Немає коментарів:

Дописати коментар