середу, 1 грудня 2010 р.

Інформація для роздумів

Шановні колеги!
Ознайомтеся з цікавою інформацією з центру...
Нас не питають, і якщо не будемо реагувати, то так і зроблять!

ПРОФЕСІЙНА СПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

ЦЕНТРАЛЬНИЙ КОМІТЕТ

01012, м. Київ, майдан Незалежності, 2

тел. 279-44-88; тел./факс 279-45-15, E-mail: ck_cultura@fpsu.org.ua

29.11.2010 р. № 02 – 261

на № ______ від ________

Кримському республіканському, Київському міському, обласним комітетам Профспілки

працівників культури України

Про наміри Уряду щодо внесення змін до деяких нормативно – правових актів, які порушують норми Конституції України

25 листопада 2010 року на засіданні Урядового комітету з питань регіональної та соціальної політики під грифом «Для службового користування» Міністерством фінансів України було внесено проект розпорядження КМУ «Про затвердження Плану заходів з підготовки та внесення змін до деяких нормативно-правових актів щодо удосконалення надання бюджетними установами якісних послуг, гарантованих державою». Урядовий комітет доручив відповідним профільним міністерствам опрацювати даний проект розпорядження та надати свої пропозиції.

Даний проект розпорядження КМУ планується прийняти 1 грудня 2010 року.

Проектом вищезазначеного розпорядження передбачено:

· Призупинити дію норми ЗУ „Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві” щодо заборони ліквідації, реорганізації та перепрофілювання закладів охорони здоров’я, освіти, соціального захисту у сільській місцевості.

· Призупинити норму ЗУ „Про загальну середню освіту” щодо надання згоди територіальних громад на реорганізацію і ліквідацію загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості, заснованих на комунальній формі власності.

· Призупинити норму постанови ВРУ „Про впровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості” щодо заборони закриття їх через брак коштів на утримання до стабілізації фінансово-економічної ситуації в державі.

· Встановити норму щодо оптимізації загальної кількості годин навчального плану загальноосвітніх навчальних закладів ІІІ ступеня з метою зменшення їх кількості.

· Впорядкувати підходи до організації харчування учнів 1-4 класів у загальноосвітніх навчальних закладах, зокрема, передбачити заміну безоплатних обідів на сніданки.

· Підвищення нормативів кількості студентів денної форми навчання на одного викладача у вищих навчальних закладах.

· Встановлення граничної кількості пільгових поїздок учнів і студентів у транспорті.

· Оптимізація діючих штатних нормативів закладів охорони здоров’я, не допускаючи при цьому збільшення загальної чисельності працівників галузі охорони здоров’я та витрат бюджетів всіх рівнів на їх утримання.

· Переглянути нормативи потреби АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя у стаціонарній медичній допомозі з урахуванням скорочення терміну лікування хворих у стаціонарах.

· Концептуальні заходи перегляду системи соціальних пільг та гарантій, заміни їх прямими грошовими виплатами, в частині введення адресної дотації громадянам, які мають право на пільговий проїзд.

· Збільшення розміру плати за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі та зменшення переліку категорії дітей, плата за харчування чи утримання яких не справляється, або які мають знижки з плати.

· Вжити заходів, спрямованих на економію бюджетних коштів розпорядниками усіх рівнів шляхом скорочення вакантних посад та посад працівників, які у 2011 році вийдуть на пенсію, державного замовлення на підготовку фахівців, обмеження преміальних виплат, доплат, збільшення частки видатків на оплату праці за рахунок власних коштів бюджетних установ, відміни оплати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, обмеження максимального розміру заробітної плати працівника бюджетної сфери.

· Затвердити заходи з оптимізації бюджетних установ і розробити відповідні дорожні карти.

Проектом розпорядження передбачено в сфері культури:

Нормативно-правовий акт

Суть змін

ЗУ „Про місцеві державні адміністрації”

Передбачити норму щодо надання повноважень місцевим органам виконавчої влади приймати рішення про оптимізацію мережі бюджетних установ відповідного регіону з метою надання якісних послуг населенню в межах фінансового ресурсу

Постанова ВРУ від 06.09.2005 р. № 2794-ХV„Про недопущення закриття об’єктів соціально-культурного призначення в сільській місцевості”

Призупинити дію постанови

Постанова КМУ від 17.08.2002 № 1134 „Про затвердження нормативів чисельності студентів (курсантів), аспірантів (ад’юнктів), докторантів, здобувачів наукового ступеня кандидата наук, слухачів, інтернів, клінічних ординаторів на одну штатну посаду науково-педагогічного працівника у вищих навчальних закладах ІІІ і IV рівня акредитації та вищих навчальних закладах післядипломної освіти державної форми власності”

Передбачити підвищення нормативів кількості студентів денної форми навчання на одного викладача у вищих навчальних закладах ІІІ-IV рівнів акредитації, встановити нормативи кількості студентов денної форми навчання на одного викладача у вищих навчальних закладах І-П рівнів акредитації.

Постанова КМУ від 05.10.2009 р. № 1130 „Про встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам, керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників”

Передбачено встановлення надбавки у розмірі до 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи в межах фінансового ресурсу.

Постанова КМУ від 12.11.1998 № 1775 „Про нормативи забезпечення населення клубними закладами”

Переглянути нормативи забезпечення населення клубними закладами з урахуванням демографічної ситуації

Постанова КМУ від 30.05.1997 р. № 510 „Про мінімальні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні”

Переглянути мінімальні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні з урахуванням демографічної ситуації;

Передбачити норму щодо можливості об’єднання у населених пунктах загальнодоступних бібліотек зі шкільними бібліотеками та розробити відповідний порядок

Постанова КМУ від 30.09.09 № 1073 „Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек”

Передбачити обмеження розміру надбавки за особливі умови роботи, встановленої зазначеною постановою, до 50 відсотків посадового окладу відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи в межах фінансового ресурсу.

Постанова КМУ від 03.02.2010 № 109 „Про оплату праці працівників закладів культури, яким надано статус академічних”

Передбачити норму, відповідно до якої розмір додаткового коефіцієнту підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати, тарифних ставок) встановлюється керівником закладу (установи) виходячи з обсягу коштів, передбачених у кошторисі на оплату праці, та здійснюється за рахунок і в межах фонду заробітної плати

Постанова КМУ від 06.07.1992 № 374 „Про плату за навчання у державних школах естетичного виховання дітей”

Затвердити граничні розмірі плати за навчання у державних школах естетичного виховання дітей у відсотках до мінімальної заробітної плати на місяць

Наказ МКТ від 18.07.2006 № 570/0/16-06 „Про затвердження типових навчальних планів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання)

Передбачити норму, згідно з якою збільшення кількості годин на вивчення предметів, зазначених у типовому навчальному плані, а також введення інших навчальних предметів, виходячи з місцевих умов, здійснюється за згодою батьків на платній основі

Крім того, передбачено розробити та подати на затвердження в установленому порядку нормативно-правові акти, погодивши їх в обов’язковому порядку з Мінфіном, в яких:

· Визначити граничну ( не більше 30) наповнюваність груп та інших організаційних форм у позашкільних навчальних закладах, груп в спеціалізованих мистецьких навчальних закладах (школах естетичного виховання) відповідно до психофізіологічного розвитку вихованців, учнів і слухачів, їх вікових категорій, рівня майстерності, профілю та типу закладу та з урахуванням наявного фінансового ресурсу;

· Передбачити збільшення педагогічного навантаження на педагогічних працівників загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів;

· Передбачити норму щодо встановлення:

- вичерпного переліку заходів і програм у сфері культури і мистецтва, для здійснення і виконання яких надається підтримка за рахунок бюджетних коштів;

- граничного відсотка підтримки за рахунок бюджетних коштів (по типам закладів (установ);

- обов’язкового зменшення обсягів фінансової підтримки установ культури і мистецтва на протязі бюджетного періоду в залежності від результатів їх діяльності та отриманих надходжень.

· Визначити для установ культури та мистецтва цільові напрями витрачання бюджетних коштів, що виділяються на фінансову підтримку.

· Штатні нормативи, типові штати, нормативи кількості та видів закладів культури і мистецтва, їх типові положення, враховуючи при цьому тип населеного пункту та чисельність населення.

· Стандарти послуг, що надаються населенню закладами культури

Тому, надання місцевим органам влади права перегляду існуючої мережі комунальних закладів фізичної культури і спорту нівелює Рішення Громадської гуманітарної ради при Президентові України.

Шановні колеги!

Просимо Вас, терміново, впродовж доби направити термінові телеграми-протести на адресу Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України.

В зв’язку з розглядом зазначеного питання на колегії Міністерства культури і туризму України та Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, просимо Вас копії телеграм направити до ЦК профспілки по факсу, для представлення думки регіонів на засіданнях колегій головою Профспілки Перелигіною Л.Ф.

З повагою

Голова Профспілки Л.Ф.Перелигіна

----- Original Message -----

Немає коментарів:

Дописати коментар